čtvrtek 24. října 2013

Kantýna s nejlepším výhledem

Řekněme si to narovinu - pokud cestujete ekonomickou třídou, žádné gastronomické orgasmy vás pravděpodobně nepotkají. Leda byste se něčím neidentifikovatelným v plastové krabičce přiotrávili a měli halucinace. Na druhou stranu se ale aerolinky v poslední době opravdu snaží, takže rozhodně je o čem diskutovat. Při pohledu na večeři v letadle směrem do Dubaje mě před měsícem napadlo, že by nebylo od věci se jídlu v letadle podívat trochu na zoubek.



Nikdy jsem se tím do hloubky nezabývala. Patřím mezi šťouraly, kteří rozvrtají všechny krabičky, ochutnají od všechno trošku a pak si namažou housku s polorozteklým máslíčkem. Ale docela často cestuju s opačným extrémem, takže tuším, že moje vzdušná vybíravost může být taky jenom pozérství. 


Při rešeršování (ano, tolik péče tomuhle blogu opravdu věnujeme!) jsem narazila na několik webů, které slouží k nahrávání fotek letadlových pamlsků a k jejich komentářům. Doteď jsem myslela, že se to dělá jenom na Instagramu. Tak třeba web AirlineMeals.net vás dokáže vzít i zpátky do minulosti a v archivu má fotky například servírování jídla na palubě Lufthansy ze 60. let. Stránka AirplaneFood.net nabízí jiné zajímavé pohledy - například na to, čím se cpou letušky. Můžete tu taky porovnat menu jednotlivých leteckých společností a zjistit tak například, že v první třídě v aljašských aerolinkách si Eskymáci pochutnávají na krevetách s česnekem a černými fazolemi. Na stránce InflightFeed.com zase nabízí možnost zanechat dalším generacím štavnaté zhodnocení svého gastronomického zážitku. Pro zapálené fanoušky tu je dokonce blog s tématikou - jak jinak - jídla na palubě a všech novinek kolem.

Catering v letadlech je jednou z disciplín mezinárodní soutěže World Airline Awards. Katy jsou v tomhle případě sami cestující, kteří volí to nej. Kdo je v první trojce v ekonomické třídě? Asiana Airlines, Turkish Airlines a Singapore Airlines. V první třídě je jasnou jedničkou Etihad. 
Svoje ocenění má ale samozřejmě víc webů. Uděluje je třeba Skyscanner, kde cestující volili nejlepší evropskou aerolinku z pohledu jídla. „Strava v letadlech bývala velmi mdlá, ale časy se zlepšují,“ připustila v tiskové zprávě Victoria Bailie z týmu Skyscanneru. Takže kdo je na tom nejlíp z pohledu nízkorozpočtovek v Evropě? Pegasus, Flybe, Monarch, easyJet a Vueling. 

A nakonec následující fotka, kterou někde ukradli návštěvníci 9gagu a která dokumentuje tuhle změnu k lepšímu. Nemusím být ale inspektor čoiky, aby mi došlo, že ekonomická třída tady tak akorát utřela sliny...


Žádné komentáře:

Okomentovat