pátek 22. listopadu 2013

Kde si taxikáři zaslouží přehnout přes koleno a nasekat

Je to už pár let, kdy jsem v rámci přivýdělku při škole stála v recepci velkýho mezinárodního hotelu. Zažila jsem tam pár absurdních situací vycházejících ze střetu kultur a lidský blbosti, která hranice kultur nezná a nerespektuje, pár z nich si budu pamatovat ještě dlouho. Byl mezi nima i jeden americký pár, který jednou ráno vtrhnul do hotelový haly a hnal se rovnou za mnou. „Kolik stojí cesta z vlakovýho nádraží sem taxíkem?!“ vyplivnul na mě vyděšeně kluk, když ho dobíhala jeho holka.

Nejznámější, nejžlutější, ale ne nejdražší.

Než jsem stihla odpovědět, vypálil na mě, jestli to má bejt osm stovek. Nikdy jsem nebyla silná v počtech, ale že je taxikář na cestě z vlakáče na Anděl natáhl - a hned několikrát, mi bylo jasný okamžitě. Opatrně jsem se těm dvěma nešťastnejma Amíkům snažila vysvětlit, že bude lepší si od teď objednávat taxi přes telefon se zavedenou společností a omlouvala jsem se za to vřelý přijetí v mým rodným kraji. Kluk mi všechno odkejval, načež vytáhl mapu a dožadoval se toho, abych mu zakroužkovala všechny nebezpečný čvrti Prahy. To, že Praha není nijak výjimečně nebezpečná, že stačí dodržovat pár jednoduchejch pravidel a že pražští taxikáři jsou široko daleko největší banditi, mi ale neuvěřil. A pokud ti dva neumřeli, běhají po Česku s hrůzou v očích a na Twitterech se chlubí kámošům z Ameriky, že přežili další den v divokým Čechistánu. 


Zdroj: TripIndex 2013 - Tripadvisor.com

Proč ale vytahuju starý historky? Zvedlo mi mandle totiž tohle video. Osm set je evidentně v Praze zakletá částka, a proto si ji účtujou taxikáři i ze Staromáku na Václavák. Naprosto souhlasím s klukem v reportáži, kterej se podivuje nad reakcí policajta. Pokud vám strážník místo pomoci vynadá, že je vaše chyba, když vás gauner ve žlutým autě natáhne, je to jak příhoda z Absurdistánu. Zastánáců tvrdý ruky se musím zeptat: taky si vždycky před cestou zjišťujete ceny služeb a produktů, který budete kupovat? Projíždíte si stránky zasvěcenejch cestovatelů, abyste si poznamenali, kde neudělat chybu? Řešíte, kde by na vás mohl kdo udělat podraz? Na všechno se připravit prostě nejde. A i kdyby to šlo, tak občas na to prostě není v rámci příprav, práce a dalších povinností kapacita. Stane se, že člověk narazí i na barikádu proti zdravýmu rozumu. Například naše srážka s úředníkem u Machu Picchu, který nám sveřepě tvrdil, že kartička Isic se musí vydávat nově každej rok a oficiální validační známka prostě neplatí. Nebo když vás letecká společnost v Chile nenechá koupit jednosměrnou letenku, ačkoli chcete zemi opustit a už se do ní nehodláte vracet. Kluk z reportáže samozřejmě udělal chybu, že neobešel celý auto, aby si prohlídl ceny, který byly nalepený na okýnku, že se nezeptal řidiče předem, atd. Nicméně je potřeba si uvědomit, že turismus přináší do naší země peníze a že je v našem nejlepším zájmu, aby se tu cizinec cítil příjemně, aby si cestu protáhl, jak jen to jde, a aby se vrátil - a ideálně se spoustou dalších kamarádů. A že když to taxikář podělá, měl by se policajt aspoň tvářit, že je mu to líto a že se to pokusí řešit.

Londýnský taxíky pro movitý gentlemany.

Pokud se chcete na cestu taxíkem v cizí zemi připravit, existuje například web World Taximeter, který vám přesně spočítá cenu taxíků ve světových metropolích z bodu A do bodu B. Kontrolovala jsem Prahu a informace jsou tu aktuální. Seznam měst ale tu ale není vyčerpávající, takže jaká je taxi-situace třeba v Káthmándú se nedozvíte. 
Srovnávání cen - včetně taxíků - v turisticky atraktivních městech dělá například i Tripadvisor. V infografice TripIndex 2013 letos v čele nejdražších taxíků zvítězil Londýn. Průměrnou cenu tu představuje jízda taxíkem ve vzdálenosti dvě míle, což je 3,2 kilometru. V hlavním městě Británie za tuhle službu zaplatíte 27,20 liber, při aktuálním kurzu tedy 886 korun. Uf! Praha se oficiálně drží v levnější polovině tabulky. Stačí ale promluvit anglicky a dostanete pěkňoučkou londýnskou cenu...


Zdroj: TripIndex 2013 - Tripadvisor.com


3 komentáře:

  1. Tak to už je lepší sedět doma na prdeli a bydlet na vesnici ! Tam o taxi těžko zakopnu !

    OdpovědětVymazat
  2. Sedět doma není nikdy lepší ;)

    OdpovědětVymazat
  3. bohužel, kdo má kamarády a nebo je čech, ten ví, že to pravda je. A bohužel tak hrozná, že to nemůžu ani svým kamarádům v Anglii říct.. pak by se jim těžko vysvětlovalo, že o život se tam bát nemusí..

    OdpovědětVymazat