Protože mám ráda asijskou kuchyni, často ji vařím (no, pokouším se o to) a pak ji cpu rodině a známým. Zjistila jsem ale, že hodně lidí neumí jíst hůlkama. A i když to může vypadat jako další úroveň po zvládnutí kaligrafie, ve skutečnosti jsou základy docela snadný. Stačí trocha praxe.
Hongkongská mňamka z rýže a brambor |
S používáním hůlek jsem neměla žádnou zkušenost až do cesty Šanghaje. Nemožnost najíst se jinak mě donutila naučit se obědvat hůlkami poměrně rychle.
Jak na to?
Zdroj: Wikipedia |
- Jednu hůlku si položte do jamky mezi palec a ukazováček. Tahle hůlka je jako kotva a nehýbe se.
- Druhou hůlku si opřete o ukazováček, špička prstu je nahoře na hůlce. Pohybem ukazováčku hůlkou pohybujete. Hůlku ze strany přidržuje palec.
- To, jak vysoko hůlky držíte, je jenom na vás. Vyzkoušejte si, co vám vyhovuje.
Já si pomáhám při držení hůlek prostředníčkem. A protože jsem u Číňanů viděla spoustu způsobů, jak s hůlkami zacházet, nijak mě to netrápí. Důležité je se najíst.
Existuje ale několik věcí, kterým byste se měli vyhnout:
- Nikdy nikdy nikdy nezapichujte hůlky do jídla. To se dělá s vonnými tyčinkami na pohřbech.
- Stejně tak nikdy neválejte jídlo mezi jednotlivými hůlkami. Důvod opět míří k pohřebním tradicím.
- Na hůlky nic nenapichujte.
- Znamení, že jste dojedli, je stejné jako s příborem. Položte hůlky vedle sebe na talíř, nekřižte je.
- S hůlkami na nikoho nemiřte a neukazujte.
- Nepleťte si hůlky s párátkem na zuby.
- Hůlkami neťukejte do talíře, to dřív dělali v Číně žebráci.
- Nikdy se hůlkami v jídle nešťourejte.
Všechno chce prostě trénink a jednou třeba budeme všichni tak dobří, že budeme nabírat hůlkama žloutek jako frajer v tomhle videu.
Na druhou stranu možná se ale občas snažíme najíst hůlkama, i když to třeba vůbec není vhodný. Jako třeba při konzumaci nigiri sushi. Podle Japonců bysme si v tomhle případě měli hlavně umejt ruce a nebát prstokladu.
Žádné komentáře:
Okomentovat