pátek 28. března 2014

Hůlkologie pro začátečníky

Protože mám ráda asijskou kuchyni, často ji vařím (no, pokouším se o to) a pak ji cpu rodině a známým. Zjistila jsem ale, že hodně lidí neumí jíst hůlkama. A i když to může vypadat jako další úroveň po zvládnutí kaligrafie, ve skutečnosti jsou základy docela snadný. Stačí trocha praxe.

Hongkongská mňamka z rýže a brambor

S používáním hůlek jsem neměla žádnou zkušenost až do cesty Šanghaje. Nemožnost najíst se jinak mě donutila naučit se obědvat hůlkami poměrně rychle.

Jak na to?
Zdroj: Wikipedia
  • Jednu hůlku si položte do jamky mezi palec a ukazováček. Tahle hůlka je jako kotva a nehýbe se. 
  • Druhou hůlku si opřete o ukazováček, špička prstu je nahoře na hůlce. Pohybem ukazováčku hůlkou pohybujete. Hůlku ze strany přidržuje  palec. 
  • To, jak vysoko hůlky držíte, je jenom na vás. Vyzkoušejte si, co vám vyhovuje. 

Já si pomáhám při držení hůlek prostředníčkem. A protože jsem u Číňanů viděla spoustu způsobů,  jak s hůlkami zacházet, nijak mě to netrápí. Důležité je se najíst.



Existuje ale několik věcí, kterým byste se měli vyhnout:

  • Nikdy nikdy nikdy nezapichujte hůlky do jídla. To se dělá s vonnými tyčinkami na pohřbech. 
  • Stejně tak nikdy neválejte jídlo mezi jednotlivými hůlkami. Důvod opět míří k pohřebním tradicím.
  • Na hůlky nic nenapichujte.
  • Znamení, že jste dojedli, je stejné jako s příborem. Položte hůlky vedle sebe na talíř, nekřižte je.
  • S hůlkami na nikoho nemiřte a neukazujte.
  • Nepleťte si hůlky s párátkem na zuby.
  • Hůlkami neťukejte do talíře, to dřív dělali v Číně žebráci.
  • Nikdy se hůlkami v jídle nešťourejte.
Při učení začněte s bambusovými hůlkami, které nekloužou. Nejnáročnější je jíst s kovovými, které mají rádi hlavně Korejci. To trochu připomíná snahu najíst se pomocí pletacích jehlic. Jídlo nemačkejte moc křečovitě, použijte jenom takovou sílu, abyste kousek udrželi. V opačném případě se vám hůlky překříží a jídlo vystřelí (můžu dodat osobní svědectví a nevypratelný triko).

Všechno chce prostě trénink a jednou třeba budeme všichni tak dobří, že budeme nabírat hůlkama žloutek jako frajer v tomhle videu.


Na druhou stranu možná se ale občas snažíme najíst hůlkama, i když to třeba vůbec není vhodný. Jako třeba při konzumaci nigiri sushi. Podle Japonců bysme si v tomhle případě měli hlavně umejt ruce a nebát prstokladu.

Žádné komentáře:

Okomentovat