pondělí 27. ledna 2014

Archivovaný genius loci


V počítači mám víc než sedmnáct tisíc fotek z různých výletů do zahraničí. 17 000. To je fakt hodně fotek, který jsem ale většinou viděla jen já. Ve výběrech mám většinou do dvou set fotek z jedný cesty, takže ten zbytek leží ladem ve virtuálním šuplíku a dost se na něj práší. A i když nejsem fotografka, občas se vyloupne něco, co by stálo za to vytáhnout a namířit na to elektronickou tužku. Dneska proto startuju cestu do archivu, a to rovnou místem, ze kterýho genius loci přímo tryská. 
Alamo Square se svými „Painted ladies“, jak se přezdívá americké viktoriánské architektuře, na kterou jsou použity tři a více barev zdůrazňující kudrlinky a ozdoby na fasádě.

Možná to dělají ty kopce, možná za to můžou hipíci nebo se tu pořád ve vzduchu vznáší opar s LSD a všichni návštěvníci se na něm svezou. Faktem je, že San Francisco rozhodně není další z řady velkejch americkejch měst. Jeho ulice nás natolik okouzlily, že jsme prostě jen bloumali po městě a kouleli očima. Taky si trochu zakoulejte...
Největší čínská čtvrť v Americe leží přímo v centru San Francisca. Na chvíli jsme zapomněli, na kterém kontinentě jsme.

Nejvyšší mrakodrap v San Franciscu Transamerica Pyramid měří 260 metrů. Má taky 3678 oken.

Podle realitních makléřů se letos nejvíc vyplatí investovat do nemovitostí v San Franciscu. Mají nejvyšší reputaci na světě, ale tomu taky odpovídají ceny.

V kostele svatého Petra a Pavla, který těsně sousedí s běžnou zástavbou, se bezprostředně po své svatbě fotili Joe Dimaggio a Marylin Monroe.

Domy ve čtvrti Pacific Heights jsou ve městě vůbec nejdražší. Průměrná cena jednoho čtverečního metru je tu skoro tisíc dolarů...

...což dělá ze San Francisca nejdražší trh s realitami v USA.

Danielle Steel je to ale jedno. Svůj dům si stylizovala do ideálního bydlení pro své hrdinky - je obří a kýčovitý.

V domě Haas-Lilienthal je dnes muzeum s perfektně zachovalým viktoriánským nábytkem. Nejlepší reklamou je jeho fasáda. 

V San Franciscu je čtyřicet kopců. O výhledy tady není nouze.

Z nejkřivolačejší Lombard street je dobře vidět na šedesát čtyři metrů vysokou Coit Tower i méně známý Bay Bridge.

San Francisco je se svými 825 tisíci obyvateli čtrnáctým největším městem USA.

Výhled z ikony na ikonu - Alcatraz a Golden Gate.
A když už jsme u těch kýčů...

Žádné komentáře:

Okomentovat