čtvrtek 16. května 2013

Návštěva tapas barů na Tenerife

Americkej spisovatel James Michener prej kdysi řekl něco ve smyslu, že pokud odmítáte jídlo, ignorujete zvyky, bojíte se náboženství a vyhýbáte se lidem, můžete rovnou zůstat doma. A všichni víme, jak je to na internetu s citátama, ale i kdyby to neřekl, říkáme to my. A proto se v zahraničí nebráníme pomatenejm bláznům, podezřelejm rituálům a hlavně lokálnímu jídlu. Minulej gastro příspěvek byl z Afriky. Dneska to tak exotický nebude. Španělský tapas jsou pověstný a i u nás vzniká spousta tapas barů. V čem spočívá jejich kouzlo?
Když jsme se potulovali po jednom městečku na Tenerife, zašli jsme se zeptat na informace, kde dostaneme nejtypičtější jídlo. Pánové nás poslali do tapas baru na konci ulice. Vysoký barový židličky, masivní stoly, obrovský otevřený okna, tabule s aktuální nabídkou, obrovský sušený šunky zavěšený na stropě a nejlepší servis. To, co kdyby bylo u nás, okamžitě dostane nálepku hipsterský, protože si sami pečou chleba, suší šunky a denní nabídku píšou křídou. Já to cejtím tak, že je to prostě milý. 
Dvě třetiny z nás krom ryb nejí maso a tak jsme z nabídky automaticky vyškrtali klobásky a šunčičky. Na doporučení jsme se zaměřili na domácí sýry s marinádama, rajčata, tuňáka a gazpacho. Konkrétně pro ostrov Tenerife je typická omáčka mojo. Základem je ocet, olivovej olej, česnek, sůl a koření. Omáčka může mít zelenou, oranžovou nebo červenou barvu. Ta zelená je plná koriandru a petrželky, oranžová a červená se ladí paprikou. Je pikantní a podává se ke všemu od pečiva přes saláty, sýry až po maso. Má svou typickou chuť a rozhodně stojí za vyzkoušení, my jsme si ji zamilovali. Obchody se suvenýrama jsou jich plný a koupit můžete všechno od základních směsí koření, kuchařek až po hotový omáčky. Mojo je všude!
Po cestě do hotelu jsme zastavili ještě na jednom místě. Záměrně nepoužívám slovo restaurace. Dodnes si totiž nejsme jistí, jestli jsme někomu nevlezli na dvorek. Víte jak to občas chodí. Vy neumíte španělsky, oni anglicky, ale mají rádi turisty. A tak jsme seděli u někoho na zahrádce a babička nám nosila marinovaný sýry s mojo omáčkou a rozmarýnem, na opíkanej toust jsme si mazali kozí sýr s chilli a akátovým medem, zapíjeli jsme to vínem a bylo nám hez-ky.
PS: Zaplatili jsme!

Žádné komentáře:

Okomentovat